dissabte, 3 de gener de 2009

Pasta fresca amb pesto casolà

Em van regalar una màquina per fer pasta fresca per Nadal, així que s'havia d'estrenar, i aquí teniu la recepta.

Ingredients:

Per la pasta:
  • 3 ous
  • 450 g de farina
  • 1/2 got d'aigua tèbia
  • una mica de sal
  • 2 cullerades d'oli
Per la salsa de pesto:
  • 50 g alfàbrega fresca
  • 4 cullerades de pinyons
  • 3 alls
  • 115 g de parmesà
  • 150 ml d'oli
  • sal
Per fer la pasta es tamiza la farina perquè agafi volum.



Es fa un forat al mig i si tiren els ous


Es baten els ous dins de la farina i s'afegeix una mica de sal i l'oli.


Es barreja la massa i si no lliga s'hi va afegint aigua tèbia. S'ha d'amassar com a mínim 15 min perquè quedi tota homogènia.



Es tapa amb paper film i es deixa reposar entre 30 minuts i 1 hora.



Mentrestant es fa la salsa pesto. Es piquen els pinyons amb l'alfabrega i els alls.



S'hi afegeix el parmesà i una mica d'oli (no tot) i es barreja. Queda un pesto concentrat. Jo en vaig agafar una mica i hi vaig afegir més oli fins que quedés més lleuger de gust, i aquest és el que vaig utilitzar per la pasta.



La resta el vaig congelar en un tupper pla forrat amb paper film i quan en necessites en trenques un tros amb el ganivet, el poses una mica a la paella amb la pasta i hi afegeixes oli al gust.

Un cop fet el pesto continuem amb la massa de la pasta fresca. Es fan boles de uns 100 g i una de més petita. La petita s'utilitza per netejar una mica la màquina sobretot si fa temps que no s'ha fet servir. Un cop neta es fa passar una bola de pasta amb la màxima obertura, i es va doblegant i afegint farina.


Cada cop anem fent la obertura més estreta, jo em vaig quedar amb el nº 3. Cal tenir en compte que la massa s'ha de passar per la màquina unes 10 vegades.



Un cop estirada tota la massa es talla amb l'estri de fer espaguettis i es recull en un bol.



Es posa aigua amb sal al foc i quan bull s'hi tira la pasta i es remena suaument. Es deixa uns 4 minuts i s'escorre. Es serveix i es posa el pesto per damunt. I aquí teniu una pasta fresca boníssima.





Fondue de xocolata

Ingredients:
  • 150 g de xocolata fondant
  • 1 cullerada de sucre moreno
  • 15 g de mantega
  • 100 ml de nata líquida
  • 30 ml de Ron
per sucar:
  • maduixes
  • kiwi
  • platan
  • mandarina
  • raïm
  • poma
  • pa de pessic
Procediment:

Es tallen totes les fruites a quadradets (no molt petits sinó es trencaran al punxar-los).



Es trenca la xocolata a trossets i es barreja amb la mantega i es desfà al microones, jo la vaig posar 1 minut a potència màxima, però aneu mirant perquè depèn del microones.



Es posa el pot de la fondue al bany maria i s'hi afegeix la xocolata desfeta i la cullerada de sucre.



Es va remenant en forma de 8 i s'hi afegeix el ron.



Quan ja està lligat s'hi afegeix la crema de llet i es segueix remenant en forma de 8.



Quan està tot lligat s'apaga el foc. Jo la vaig deixar feta abans de sopar i així després només calia escalfar-la i servir. El problema de fer-ho d'aquesta manera és que mentre estas preparant els sopar hi poden haver temptacions...



La fondue es porta a taula i es posa a sobre d'una espelma enlloc del fogonet de la fondue ja que sinó es crema la xocolata.



divendres, 2 de gener de 2009

Fondue de formatge

Ingredients (per 4 persones):

per la fondue:
  • 250 g Emmental Suís
  • 250 g Gruyere
  • 1/2 got vi blanc
  • 1 gra d'all
  • 2 cullerades de kirch
  • 1 culleradeta de maizena
per sucar:
  • pa normal
  • pa de ceba
  • pa d'olives
  • 250 g de xampinyons
  • raïm embolicat amb pernil salat
Procediment:

Es tallen els xampinyons a lamines i es couen a la paella amb una mica d'oli i es reserven.

Es rallen els formatges i es barregen.


L'Anna: la ralladora oficial de formatge (1 kg ella sola!!!)

S'unta tota l'olla de la fondue amb un all tallat per la meitat.



S'hi afegeix el formatge i una mica de vi i es posa a foc lent.



Es va remenant amb un estri de fusta en forma de vuit (molt important la forma i no deixar de remenar, sinó es tallarà la fondue).



Es va afegint vi a poc a poc mentre es remena. Quan tot el formatge està desfet i lligat amb tot el vi, s'hi afegeix el kirch i la maizena barrejat prèviament.



Es continua remenant fins que estigui tot lligat i ja es pot servir a taula.

Es posa sobre del fogonet encès i a sucar pa.

Al final de tot per escurar totes les restes de formatge es tiren els xampinyons dins la olla de la fondue i es punxen directament de dins l'olla

Fondue de carn

Ingredients (contar uns 100 g de carn per persona si no és plat únic):

Procediment:


Es tallen totes les carns a daus i les verdures a tires (no molt primes sinó es trencaran dins la fondue).

S'omple la cassola de la fondue amb oli (unes 3/4 parts) i es posa al foc, controlant que no es cremi.

Quan creiem que està prou calent es tira una verdura a dins i si fa bombolles és que ja està calent.

Es treu del foc i es porta a taula amb molt de compte.

Es posa a sobre del fogonet que ja està ple d'alcohol fins a la reixeta i s'encén l'alcohol.


Ja es pot començar a coure la carn.

Diu la llegenda que si a un caballer li cau un tros de carn a dins ha de pagar una ronda de vi a la resta dels comensals, i si a qui li cau és una dama hauran de fer-li un petó al seu caballer. En el nostre cas com que no hi havia caballers ens vam dedicar a menjar carn i verduretes.



Recordeu que els xoriçets es posen al final sinó deixaran l'oli vermell i tot tindrà gust a xoriço.

dijous, 1 de gener de 2009

salses fondue VI: ceba caramelitzada

Ingredients:
  • 6 cullerades d'oli d'oliva
  • 6 cullerades de mantega
  • 4 cebes
  • 4 fulles de llorer (no en vaig posar el dia de les fotos, però n'he fet amb llorer i queda millor)
  • 2 cullerada de sucre moreno
  • 2 cullerada de mel
  • 3/4 de got de vi blanc
  • sal
Procediment:

Es pelen les cebes i es tallen en juliana.



Es posa al foc una olla amb l'oli i la mantega. Quan la mantega comença a fer bombolletes s'hi tira la meitat de la ceba, el sucre, la mel i dues fulles de llorer.



Es remena i shi afegeix la ceba, el sucre, la mel i el llorer que falten, i també s'hi afegeix la sal. Es remena i es deixa a foc molt baix durant uns 30 minuts (fins que la ceba estigui de color marronós i una textura molt espessa). Cal anar remenant de tant en tant.

Es puja el foc i es cou durant uns 5 minuts sense parar de remenar. Finalment s'hi afegeix el vi.



Es deixa coure a foc mig fins que ja no queda líquid.



Es retira el llorer i es serveix calent. Es pot guardar a la nevera i reescalfar-la per servir.

salses fondue V: guacamole

Aquesta recepta me l'ha passat el Quim i realment és fàcil i boníssima.

Ingredients:
  • 2 alvocats molt madurs
  • 2 cebes
  • suc de mitja lima
  • 1 tomàquet molt madur
  • una mica de cilantre fresc
  • sal
  • pebre
Procediment:

Es pelen i tallen les cebes a trossets molt petits.



Es s'hi afegeix el suc de la lima i es deixa macerar mentre es preparen els alvocats.



Es pelen els advocats, es treu el pinyol i s'aixafa amb una forquilla fins que quedi com un puré.



Es barrejen els alvocats amb la ceba i es continua aixafant.



Es talla el cilantre a trossets petits i s'afegeix a la salsa.



Es pela el tomaquet i es talla a trossets i s'afegeix a la salsa. Es remena bé, s'afegeix sal i pebre al gust i ja està.


Potser també t'interessa:

Related Posts with Thumbnails

Què t'ha semblat aquest post?